Bookmark and Share

 

Historia

Kirkkorakennus Lappeenrantaan Antti ja Maria Karhun testamentilla

Vuosina 1889-1900 Lappeenrannassa kävi useita vapaakirkollisia puhujia pitämässä kodeissa hengellisiä kokouksia. Noissa kokouksissa Lappeenrantalainen Antti Karhu koki uudistisyntymisen 1890-luvun alkuvuosina (eli tuli uskoon). Antti ja hänen vaimo Maria kokivat vapaakirkollisen liikkeen omakseen ja tarjosivat seurakunnalle hengellisen kodin omalla tontillaan Kuninkaankadulla eli nykyisellä Koulukadulla. Heidän testamenttinsa ansiosta kirkko on vielä samalla nurkalla tänäänkin. Nykyinen kirkkorakennus vihittiin käyttöön alkukesästä 1974.

Vapaakirkollinen yhdistys 30-luvulla Lappeenrantaan

Amerikkalainen pastori Fr.E.Clark (1851-1927) perusti kristillisen nuorisoliikkeen ”Young People Society of Christian Endevor” lyh.C.E. Se toimi kansainvälisenä, uskontunnustuksellisista rajoista riippumattomana järjestönä, jonka tarkoituksena oli vakaan kristillisen elämän kehittäminen. C.E.-liike tuli Suomeen v.1898. Vuosina 1911-21, kun veljekset Eeli ja William Jokinen pitivät ympäri maata suuria herätyskokouksia, suuri joukko kokouksissa uskoon tulleita liittyi CE-yhdistyksiin. Yhdysvalloista alkunsa saanut CE-nuorisoliike kotiutui Suomessa vapaakirkollisten piiriin. CE:n paikallisyhdistykset toimivat kuitenkin varsin itsenäisinä, osa jopa korvaten seurakunnallisen toiminnan. CE-liikeen johtajana Suomessa toiminut Eeli Jokinen oli yhdessä veljensä William Jokisen kanssa perustamassa yhdistystä myös Lappeenrantaan. Yhdistykseen liittyi heti alkuun 37 jäsentä (16.4.1927). Tämän yhdistyksen jäsenet muutaman vuoden kuluttua perustivat seurakunnan. Lappeenrannan Vapaaseurakunta on perustettu 21.9.1930.


2000 luvulla Vapaakirkollista lapsiin ja lapsiperheille suunnattua toimintaa Lappeenrannassa
 

1900-luvun alku puolelta lähtien Lappeenrannassa toiminut Vapaaseurakunta on työllistänyt toistakymmentä työntekijää ja seurakunta on vakiinnuttanut paikkansa aivan kaupungin keskustassa maakuntakirjaston ja kaupungin teatterin läheisyydessä. Aivan viime vuosina seurakunnan ilme on nuorentunut. Seurakunnan näkynä on julistaa evankeliumin hyvää sanomaa Lappeenrannassa erityisesti lapsille, nuorille ja perheille.